artisti participanti

Timp de aproape două luni, (8 septembrie – 31 octombrie 2011) Parcului Kiseleff, Bucureşti a găzduit lucrările de artă realizate în cadrul proiectului Spaţiu expandat – migrare şi reaşezare de artiştii: Judit Balko, Mihai Balko, Otilia Boeru, Adina Cioran, Marius Leonte, Christian Paraschiv, Mima Sorocean.

Lucrările prezentate au fost realizate în 2011 pornind de la tema migrare şi reaşezare. Artiştii au abordat diferite aspecte ale acestei teme investigând  identitatea personală sau de grup, în contextul lumii actuale definită de schimbare şi mişcare.

Epurare” – Judit Balko (n. 1978) – “Lucrarea aduce în discuţie idea de definire/ redefinire a  imaginii de sine sau de grup prin ștergerea, epurarea trecutului sau prin eliminarea elementelor indezirabile, nepotrivite. Mărul ca simbol al păcatului originar în credința creștină, este simbol în această lucrare al unui trecut ce se dorește a fi șters, curățat, epurat. Obiectul curățirii (drapajul) se încarcă inevitabil de vina obiectului curățat (mărul), nimic din ce s-a întamplat nu poate fi şters fără urme/urmări”.

Nomazii gri” – Mihai Balko (n. 1977)  – “Nomazii gri sunt habitatele umane care s-au format în perioada comunistă, odată cu exodul oamenilor de la sate la oraş sau în urma demolărilor masive pentru reconstrucţia cartierelor sau a oraşelor,transformându-i până azi când din blocuri năvălesc în afara oraşelor pentru a-şi recâştiga teritoriile pierdute, dând naştere unui nou tip de habitat, încărcat cu bagajul cultural în care s-au format. Nomazii gri s-au înmulţit şi extins, atât de repede încât au acaparat oraşe sau cartiere, modificând  în profunzime structura urbană.”

Habitat surogat” – Otilia Boeru (n. 1979) – „Lucrarea pornește de la ideea de migrare și  accentuează asupra aspectului de relocare într-un spațiu artificial creat. Copacul, ca habitat pentru păsări este folosit ca imagine pentru mediul natural, firesc, în care un individ își construiește locuința, la care revine dupa fiecare plecare. Locuința, dar mai ales locul, este un factor stabilizator. În acest nou habitat, totul este prefabricat, iar forma se supune funcționalului.”

Jurnal “ – Adina Cioran  (n. 1979 ) – “Banda lui Moebius – aşa cum  este numită în ştiinţele matematice acea formă geometrică pe a cărei suprafaţă dacă te deplasezi înorice direcţie te întorci în punctul de unde ai pornit – este, în proiectul meu, o metaforă a reaşezării şi întoarcerii la propriile valori, indiferent în ce direcţie ai migra. Jurnalul Moebius, cum am numit proiectul-metafora, este  registrul în care se consemnează cronologic fapte şi evenimente ale evoluţiei prin migrare.”

Human being”  – Marius Leonte (n. 1964 ) –  “ exterior / interior, agresiv / bland, sensibil / dur”.

Pielea şi corpul / Nomos” – Christian Paraschiv (n. 1953) –  „Corpul omului îl purtăm toţi cu noi sau el ne poartă pe noi ?  Fiind un artist în Exil din 1986 pot să consider că MIGRAREA este starea normală a corpului pentru mine;  Fiind un artist ce expune din nou în România începând cu anul 1995 pot să consider ca REAŞEZAREA face parte acum din normalitea corpului meu”

“Fără titlu” – Mima Sorocean ( n. 1976 ) – „Ideea mea  de ‘migrare şi reaşezare’  în cadrul acestui proiect îl prezintă pe individ în încercarea sa de a-şi stabili spaţiul personal în raport cu cel geografic, social şi cultural.  Am ales construcţia unei locuinţe personale din sticlă (plexiglass) pentru a sugera ideea transparenţei identităţii umane, naţionale şi culturale, indiferent de locaţia geografică. Construcţia oferă un anumit grad de protecţie (ploaie, frig), dar reprezintă de fapt o iluzie a proprietăţii, a separării, a delimitării.”

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s