proiect 2017

Cea de-a șaptea ediție SPAȚIU EXPANDAT 

Cool monuments – hot heads

 

Începând cu 11 octombrie, locuitorii Bucureștiului și nu numai au fost invitați să reconsidere spațiul public, să dezvolte o nouă viziune asupra artei și să contribuie la regenerarea urbană cu ajutorul programului SPAȚIU EXPANDAT 2017. Lansat în 2011 de Asociaţia Volum Art, proiectul, ajuns anul acesta la cea de-a șaptea ediție, a reunit artiști din România, Olanda, Croația, Serbia, Bulgaria și Republica Moldova, care au răspuns invitației directe a curatorului Cristian Nae, critic de artă, istoric și teoretician, profesor la Universitatea Națională de Arte “George Enescu” din Iași.

Vernisajul a avut loc pe 12 octombrie, la MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ BUCUREȘTI.  Artiștii implicați au fost Silvia Amancei și Bogdan Armanu – artiști vizuali care activează în Iași, Radoš Antonijević – artist vizual care lucrează ca profesor la Facultatea de Arte din Belgrade și la Academia de Arte din Banja Luka, Mihai Balko – artist vizual şi din 2010 membru fondator şi vicepreşedinte al Asociaţiei Volum Art din București, Luchezar Boyadjiev – artist multimedia stabilit în Sofia, Bulgaria, Igor Grubić – artist multimedia care trăiește în Zagreb, Ghenadie Popescu – artist vizual care trăiește și lucrează în Chișinău, și Hans van Houwelingen – artist vizual care trăiește și lucrează la Amsterdam.

Ediția #7 a proiectului  Spațiu Expandat a fost organizată în jurul tensiunii conceptuale dintre procesul strategic de regularizare („striere”) a spațiului public și forțele ”nomade” care îl dislocă, sugerat în scrierile lui Gilles Deleuze. Altfel spus, lucrările concepute s-au situat în tensiunea dintre procesul autoritar de monumentalizare a trecutului și de fixare a identității colective în forme vizuale grandioase și în cadre conceptuale stabile, pe de o parte, și acțiunea destabilizantă a protestelor și intervențiilor disruptive în sfera publică, ce vizează chestionarea structurilor de putere deja instituite și reinventarea spontană a relațiilor dintre actorii sociali constituite în jurul acestora.

De această dată, instalațiile artistice (Care Trecut? Care Viitor?, autori Silvia Amancei & Bogdan Armanu, Cortul Densuș, autor Rados Antonijevic, O utopie, autor Mihai Balko și Arhitectură care lipsește, autor Igor Grubic) construite în cadrul proiectului au fost amplasate în curtea Muzeului Național de Artă Contemporană, sugerând un parc tematic al memoriei compus din monumente dislocate ce formează împreună o colecție imaginară de potențialități. Majoritatea acestor lucrări (Care Trecut? Care Viitor?, O utopie, Arhitectură care lipsește ) au fost dublate de versiuni realizate performativ, care au semnalat absența obiectului din locul și contextul urban concret în care ar fi trebuit amplasat. Absența fizică a lucrării de artă din spațiul fizic al orașului, precum și virtualizarea anumitor intervenții artistice planificate a fi situate în sfera publică, înțeleasă ca spațiu al dezbaterii colective, răspund controlării și instrumentalizării politice tot mai puternice a spațiului public din București din partea autorităților, precum și tendinței de restrângere a posibilităților de expresie a intervenției artistice, împinsă astfel tot mai mult în sfera activismului fățiș sau a insurecției tactice. Pentru prima dată după șase ani, proiectul SPAȚIU EXPANDAT nu a primit autorizațiile de a amplasa instalațiile artistice în spațiul public pentru care au fost concepute

Parte a programului SPAȚIU EXPANDAT – Cool monuments – hot heads – a fost și conferința internațională Counter-monumentality: re-imagining critical intervention, găzduită de Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar, București, în perioada 27-28 octombrie. Evenimentul a reunit teoreticieni, analiști politici și artiști din România, Bulgaria, Olanda și Ungaria, iar dintre temele abordate amintim redefinirea noțiunii de spațiu public și activism, chestionarea politizării protestului și a intervenției performative în spațiul public, relația dintre artiști și finanțatori, istoria spațiului public din București, semnificația reînnoită a unor spații precum piața publică, caracterul comemorativ al monumentului și strategiile de reactivare a unor istorii potențial critice. Participanți: Judit Balko (RO), Jeroen Boomgaard(NL), Luchezar Boyadjiev (BG), Dan Drăghia (RO), Cătalin Gheorghe (RO), Dorothee Hasnas (RO), Hans van Houwelingen (NL), Diana Mărgărit (RO), Vladiya Mihailova (BG), Cristian Nae (RO), Veda Popovici (RO), and Katalin Timar (HU).

Programul curatorial al ediției a șaptea a Spațiului Expandat , intitulată “Cool monuments –hot heads”, s-a completat cu o seară de proiecții și discuții pe tema Na(ra)țiuni. Retorică și ficțiune, în data de 9 noiembrie, la Iași, Galeria Aparte, Universitatea Națională de Arte George Enescu.

_____________________

Organizator: Asociaţia Volum Art

Echipa: Cristian Nae, curator, Judit Balko, manager de proiect, Mihai Balko, Radu Boeru & Irina Enache, coordonatori

Proiect finanţat în cadrul programului București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti ARCUB și de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI)Radio GuerrillaMNAC, Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar din București, Centrul de Cercetare Estetică și Creație Artistică, Universității Naționale de Arte George Enescu, Iași, Centrul de Fotografie Contemporană, Asociația Vector

Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, Modernism

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Advertisements