Miklós Onucsan

Atenție, cad frunzele!

Ideea instalării unei astfel de atenționări în spațiul urban mi-a fost inspirată, pe de o parte, de numeroasele ghidaje și atenționări care populează spațiile urbane, cu un pretins rol de protejare a confortului și siguranței pietonilor dar care, de obicei, în orașele noastre au un rol mai curând cinic decât unul practic: fie citești atenționarea că sunt căderi de țurțuri în timp ce te trezești îngropat până la jumătatea gleznei într-o baltă semi-înghețată de la incidența trotuarului cu șoseaua, fie ești atenționat grijuliu că se lucrează pe schelă, iar tu riști să te accidentezi într-o groapă proaspăt săpată și nesemnalizată corespunzător, pentru zi și noapte. Pe de altă parte, am găsit o motivație pentru această intervenție în ceea ce mi se pare a fi o absență tot mai mare a oamenilor în timp ce sunt prezenți fizic în spațiul urban: observ zilnic că marea majoritate a pietonilor circulă prin oraș, pe străzi și prin parcuri,absorbiți de telefonul mobil, și prin urmare cu un răgaz tot mai mic pentru contemplare. Din aceste două argumente am asamblat intervenția cu textul ”Atenție, cad frunzele!”, ca pe o semnalizare a unui fapt banal a cărui poetică se bazează pe enunțarea unui adevăr incontestabil și a cărui receptare necesită un scurt moment de lectură, care introduce un bruiaj în peisajul comunicării de mesaje din spațiul urban, deopotrivă ironic și contemplativ. (Miklós Onucsan)

Miklós Onucsan (1952) trăiește și lucrează în Oradea, România. Expoziții personale recente: „Mo(nu)ments”, Spațiul de artă contemporană MAGMA Sfântu Gheorghe, RO (2015); „Unfinished Measurements”, Galeria Plan B Berlin, DE (2011); “Markings of the working area”, Nicodim Gallery, Los Angeles, USA (2010); „What I have to do tomorrow, I should have done yesterday”, Galeria Plan B, Berlin, DE (2009).

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Organizator: Asociaţia Volum Art

Proiect finanţat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti ARCUB, prin programul București Orașul In-vizibil și de Administrația Fondului Cultural Național

Advertisements