concept

Spaţiu expandat este un program de artă publică, iniţiat de Asociaţia Volum Art, ce îşi propune apropierea publicului larg de arta contemporană şi remodelarea, reconfigurarea temporară a spaţiului public prin inserarea unor lucrări de artă contemporană în peisajul urban.

Programul Spaţiu expandat isi propune o recompunere sau o amprentare a spatiului public  prin arta, atat din punct de vedere conceptual, cat si sensorial.

Programul genereaza o extindere a spatiului in sens semantic.
Conceptul programului se dezvolta in jurul sintagmei “ spatiu expandat” creata de cei doi autori ai programului Judit Balko si Mihai Balko pentru a surprinde modalitatile prin care arta poate interveni si modofica perceptia despre spatiul public.

In cadrul programului se vor dezvolta mai multe proiecte de arta contemporana care pun in discutie si problematizeaza idea de arta in spatiul public.

Proiectele au menirea de a aborda o serie variata de tematici care vor stimula vectori de interes pe ruta transmitator-receptor

Programul de arta publica Spaţiu expandat porneste de la cuvintele artistului american Richard Serra: “sculpturile mele nu sunt obiecte la care privitorul sa se opreasca pentru a le contempla. Scopul istoric al plasarii unei sculpturi pe soclu era de a stabili o separatie intre sculptura si privitor. Eu sunt interesat de a crea un spatiu comportamental in care privitorul interactioneaza cu sculptura in propriul ei context”. Urmand aceste cuvinte programul Spaţiu expandat militeaza pentru o redefinire a spatiul public urban atat din punct de vedere conceptual cat si senzorial.

Asociatia Volum Art isi propune sa creeze noi centre de interes in spatiul public pentru a incuraja o regenerare urbana si a transforma pozitiv modul in care este perceput spatiul public

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s