Apel de proiecte

1

Asociaţia Volum Art lansează un nou apel de proiecte pentru programul Spaţiu expandat. Apelul este deschis în perioada 5 iulie – 31 iulie 2017.

Ediția din acest an a Spațiului Expandat, intitulată Cool monuments –hot heads se structurează în jurul noțiunii de monument de for public, propunându-și să exploreze multiplele direcții pe care prezența acestuia în spațiul public le deschide, chestionând concepte precum monumentalizare, memorializare, comemorare, memorie colectivă, identitate națională, spațiu public, comunitate. Putem reprezenta istoria și valorile comune  ără a recurge la simplificări, epurări sau la figura mistificată a unui grande –homme? Ce semnificație mai poate dobândi astăzi contra-monumentul, în condițiile în care resursele acțiunii critice par a se fi epuizat prin cooptarea și redistribuirea lor capilară în cadrul industriei experienței și a (semio)capitalismului tentacular? Cum poate fi evitată monumentalizarea fără a recurge la o depolitizare a memoriei? Căutăm să investigăm și să explorăm perspective noi asupra acestor practici, urmărind să identificăm și să punem în valoare prin intervențiile artistice din cadrul Spațiului Expandat  locuri, oameni și semnificații noi, practici și politici ale memoriei capabile să proiecteze viitoruri alternative și astfel, să disloce cadrele rigide și predeterminate în care se construiește înțelegerea prezentului, precum și evenimente din istoria recentă ignorate sau uitate în practicile de rememorare actuale. Plecând de la specificitatea spațiului public bucureștean vom investiga posibități noi de reprezentare și exprimare a memoriei și istoriei locale.

Curatorul proiectului de anul acesta este Cristian Nae – critic de artă, istoric și teoretician care activează în Iași, unde predă la Universitatea de Națională de Arte ”George Enescu”. Pe lângă activitatea sa de cercetare și publicistică, focalizată îndeosebi asupra confluenței dintre estetică și politică în cadrul artei și fotografiei conceptuale și a istoriei expozițiilor, abordate în manieră comparativă, precum și asupra artei critice și imaginarului politic în perioada post-socialistă, Cristian Nae este curator și colaborator permanent al Asociației Vector și Centrului de Fotografie Contemporană din Iași, unde a desfășurat mai multe proiecte de cercetare artistică a practicilor și politicilor memoriei.

Artiştii sunt invitaţi să propună lucrări site-specific  temporare: sculpturi, instalaţii, sculpturi-obiect, performance. Spațiul ales pentru amplasarea obiectului sau desfășurarea intervenției este la alegerea artistului și trebuie motivat în conceptul proiectului. Proiectele propuse trebuie să răspundă la tema detaliată mai sus, să fie executate special pentru Spaţiu expandat și să fie la prima prezentare (să nu mai fi fost prezentate în cadrul altui proiect, expoziţie, eveniment, etc.).

Organizatorii vor acoperi costurile de realizare a lucrărilor în limita bugetului disponibil, fără a depăşi însă suma de 7000 lei brut de proiect.

Pentru selecţia proiectelor se va trimite:

 1.  Formular (se descarcă de pe site-ul proiectului: volumart.org)
 2.  Prezentarea proiectului sau proiectelor propus/e (un artist poate prezenta până la trei propuneri) care să conţină:
 3. a) descrirea proiectului (descriere, detalii tehnice şi bugetul necesar);
 4. b) foto montaj;
 5. c) concept (din care să reiasă legătura cu tema lansată);
 6.  CV, artist statement, foto artist;
 7.  Portofoliu (5 lucrări reprezentative din ultimii 5 ani).

Calendar

 1. Data limită de trimitere a proiectelor: 31 iulie 2017, ora 24.00
 2. Anunțul proiectelor selecționate de către echipa de proiect: 5 august 2017
 3. Perioada intervențiilor: 4 octombrie – 15 noiembrie 2017
 4. Loc: București – spațiile pentru intervenții sunt alese de artiști în raport cu proiectul propus

Propunerile se trimit prin e-mail la adresa: spatiu.expandat@gmail.com

Mai multe detalii despre proiect se găsesc pe: volumart.org

——–

Spaţiu expandat este un program de artă publică ce îşi propune activarea spaţiului public prin intervenţii temporare care variază de la sculptură sau instalaţie la performance. Pornind de la convingerea că arta nu devine publică doar datorită amplasamentului, dimensiunea publică având conotaţii sociale şi politice și fiind dată de alegerea problematicii pe care o investighează sau o pune în discuţie, programul încurajează dezvoltarea unei noi viziuni asupra artei publice romȃneşti şi se constituie într-o platformă critică şi de dialog.

 

Organizator: Asociaţia Volum Art

Echipa: Judit Balko, manager de proiect; Mihai Balko, coordonator; Cristian Nae, curator

Proiect finanţat de Administrația Fondului Cultural Național

Parteneri: Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Radio Guerrilla,

Parteneri media: Zeppelin, WebCultura, VeiozaArte, ArtClue, Modernism,

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s